TnT 2010.09.07. 19:47

Lofoten Islands, Norway

Gyönyörű. Nincs más szó erre. Ehhez foghatót még sohasem láttam ezelőtt, pedig már igen sok helyre elcipeltek! Ha mégis le kellene írnom, azt mondanám, hogy olyan mint bora bora és skócia gyermeke. A hatalmas hegyek közvetlenül a tengerből nőlnek ki, nincs rákészülés, hogy itt most hegy lesz. A hosszan elhúzódó fjordokban apró halászfalucskák lelnek menedékre az időjárás folyamatos viszontagságai elől. Máskor egész alföldek terülnek el a hegyekkel szegélyezett völgyekben, majd hirtelen, hófehér homokkal takart, tarka kis tengerpartocska bukkan elő váratlanul. Az egész félsziget alig 300 km hosszú, és olyannyira változatos, hogy az ember elfárad gyönyörködés közben. Megállni nincs nagyon lehetőség, csak az "unalmas" helyeken, ott, hol két természeti csoda épp összeér. A sziget igazi kánaán a vezetés szerelmeseinek. Folyamatos kihívást jelent a megfelelő sebbességi fokozat kiválsztása és élvezet a milliónyi szűk kanyar bevétele a meredek sziklafal és a tengerpart között. A szürke, időnként piros aszfaltcsík, hol kettő, hol pedig éppcsak másfél sávos. Hatalmas élmény volt itt vezetni, felelősségteljesen, mégis kihasználva az út nyújtotta kalandokat. Az öblöket időnként hatalmas hidak ívelik át, máskor pedig rémisztő, hatezerháromszáz méter hosszú alagút visz át az egyik partról a másikra, ahol nyolcvannal haladva, csak az alagút alját elérni is öt percig tart. A tájat minden felé elszórt, apró házacskák tarkítják, legtöbbjük itt is szigorúan piros fehér színekre festve. A kerteket, maga a természet adja, kilépve a házból azonnal egy végtelen zöld gyep terül az ember lába elé. A partok közelében a halászkunyhók, minden építész képzeletét felülmúló bátorsággal merészkednek a sziklás tengerpart fölé. A hangulatuk egyedi és összetéveszthetetlen. De a szaguk is! A szárított hal enyhe, de összetéveszthetetlen szaga itt mindent beleng. Aki nem járt itt az menjen el, ha teheti, aki járt itt, az biztosan majd visszavágyik, mert legyen bármilyen rossz is az időjárás, a sziget ezer arca közül egy, biztosan megragad az utazó szívében.

A bejegyzés trackback címe:

https://svedpingvin.blog.hu/api/trackback/id/tr902278589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabooo 2010.09.08. 18:08:41

most leírom amit gondolok: baromira irigykedem, ráadásul ahogy leírtad így most úgy érzem hogy elkell oda menni...
és ahogy a képeket megnéztem róla, elképesztően szép!
ha a facebookon lennénk megnyomnánk a like gombot!

TnT 2010.09.09. 02:28:31

@gabooo: Hidd el, ezerszer megfordult a fejemben az út során, hogy vajon hogyan foglak rávenni, gyere el velem ide egy hétre természet fotózni...
süti beállítások módosítása